T-Bea

Az Európai Unió egyik kiemelt célja a környezettudatos hulladékgazdálkodás, több uniós tagországban, köztük Magyarországon is jelentős összegű fejlesztések történtek az elmúlt időszakban. T-BeaA REMEDI (Hulladékgazdálkodás Döntéstámogatása Földmegfigyelési technológiával) projekt célja hulladéklerakás azonosítása és nyomonkövethetővé tétele annak érdekében, hogy a nem előírás szerűen (ellenőrizetlenül) tárolt, vagy illegális hulladéklerakókról mérhető és objektív információ álljon rendelkezésre a piaci és nem piaci résztvevőknek valamint hatásviselőknek. Az alkalmazott technológia a műholdas távérzékelés (Földmegfigyelés). A REMEDI nyújtotta információ az illegális és ellenőrizetlen hulladéklerakás felszámolását támogatja, a hulladéklerakás folyamatát ellenőrzött és tervezhető folyamattá teszi, illetve az emiatt jelentkező - a későbbiekben jelentős mértékű - költségek csökkenthetővé válnak.

CÉLTERÜLETEK

A detektálás (technológia és ráépülő szolgáltatás) célja az illegális hulladéklerakók felderítése adott területről - elsősorban a környezetvédelmi célok szolgálatában. A monitoring (technológia és ráépülő szolgáltatás) célja a nem ellenőrzött vagy illegálisan lerakott hulladékmennyiségek mérése (Köbölése) az illegális, valamint a szabályozottan működő regionális hulladéklerakók területén. A monitoring a logisztikai célok mellett a lerakási járulék ellenőrizhetővé tételét szolgálja és egy minőségbiztosítási folyamatot képez.

Műholdas adatgyűjtés

Felvétel elemzés

Statisztikai adatelemzés

Reporting

AKTUALITÁS

A műholdas távérzékelési - azaz Földmegfigyelési - technológiában 2014-2015-ben új lehetőség nyílt az EU Copernicus Program és az Európai Űrügynökség (ESA) együttműködésével elérhetővé vált Sentinel műholdcsalád adatainak köszönhetően. Magyarország 2015 óta az ESA teljes jogú tagja. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv (2014-2020) a hulladékgazdálkodási célú K+F tevékenységet fontos célként tűzte ki, a REMEDI azt a célt szolgálja innovatív eszközökkel.