Hírek

Nagy volumenű hálózati adatok migrációjának minőségbiztosítási tervezése

A GeoAdat Kft harmadik feles minőségbiztosító szervezetként megbízást nyert el E.ON közműszolgáltató vállalatok több közműszakágat kezelő hálózatnyilvántartási rendszerének és teljes törzsadat migrációjának minőségbiztosítási támogatására, minőségbiztosítási rendszerterv összeállítására.

A végrehajtás alapkövetelménye a hálózati elemek adatmodell szintű ismerete és az elemzések minőségvizsgálati szemlélete. A minőségbiztosítás általános célja a végrehajtás hatékonyságának és megbízhatóságának növelése, az átfutási idők, és a költségek betartása, csökkentése.

Hálózatnyilvántartási rendszerek alaptérképi adatszolgáltatása

A közmű szolgáltatók hálózatnyilvántartási feladatainak ellátásához elengedhetetlen alkotó rész a naprakész alaptérképi nyilvántartás.

Az alaptérképi adatokból GIS alapadatbázis és manuális, valamint automatikus eljárásokkal minősített címadatbázis épül. Az eredmény naprakészen tartható, valós adatokkal rendelkező alaptérképi nyilvántartás, amely támogatja a napi szintű változásvezetési tevékenység termelékenységi, adatminőségi hatékonyságát, a karbantartási feladatok tervezését, elemzésekhez, lekérdezésekhez hiteles adat biztosítását.

LPIS

Köszönhetően az elmúlt 6 évben eltöltött jó együttműködésnek és az eddigi minőségi szolgáltatásnak, ismét a GeoAdat Kft. nyerte el újabb 6 évre a Mecklenburg-Elő-Pomeránia Éghajlatvédelmi, Mezőgazdasági, Vidéki Területekért és Környezetvédelemért Felelős Minisztériuma által még 2023-ban kiírt „A mezőgazdasági parcellák azonosítási rendszerének (LPIS) karbantartása” c. pályázatot.

A 2024-ben induló projekt a mezőgazdasági földterületek azonosítására szolgáló rendszer (LPIS) adatkarbantartását foglalja magában. A németországi minisztérium LaFIS-LFK rendszeréhez kapcsolódva majdnem másfélmillió hektárnyi földterületen több mint 420.000 db referenciaterületet (földblokk, tájelem, nem támogatható terület) vizsgálunk meg a 6 év alatt legalább kétszer.

A projektben tapasztalt kollégák vesznek részt, akik stabil térinformatikai, térképészeti és távérzékelési háttértudással rendelkeznek, így biztosított az eddig megszokott megbízható munka a
GeoAdat Kft. részéről.

További E.ON-projektek

A vegetációs monitoring csak egy az E.ON megbízásából végzett projektjeink közül. E mellett a GeoAdat kapta a megtisztelő megbízást két területileg elkülönülő, de azonos célú hálózatnyilvántartási rendszer adatmodelljének felmérésére, dokumentálására és egymásnak megfeleltetésére.

Az E.ON ELMŰ Hálózati Kft területére eső hálózatnyilvántartási adatainak időszakos változásvezetése és az ELMŰ Hálózati Kft üzemeltetésében lévő optikai hálózatok hálózatnyilvántartási feldolgozása és változásvezetése is a GeoAdat Kft. feladata.

SAT E.ON Vegetációs monitoring

Az E.ON központi igazgatósága a cégcsoporton belül benchmarking vizsgálatot végzett a VM (vegetációs menedzsment) informatikai támogatására indított fejlesztései között. Az összehasonlításban a GeoAdat Kft által fejlesztett magyar SAVEM megoldás végzett az első helyen a konvencionális VM kategóriában. A szakmai értékelésben Budapestre érkezett német és svéd munkatársak vettek részt.

Nyáron széles körű terepi validációs tesztelés zajlott, amelynek eredménye igazolta a rendszer adatainak alkalmasságát a VM támogatására, ezért az E.ON Digital Technology Hungary megrendelte a rendszer üzemeltetését.

AC/DC-EO

A GeoAdat egy új, ESA által támogatott fejlesztést indít ACDC-EO néven, ami a teljesen automatizált, földmegfigyeléssel történő vegetációváltozások észlelését jelenti. Napjainkban számos esemény érinti bolygónk földfelszínét. Az éghajlatváltozás (hőmérséklet-emelkedés, áradások) vagy a közelmúlt emberi tevékenységei (a természetes veszélyektől a katonai akciókig) jeleznek. Ezek mind különböző és többnyire negatív hatással vannak a mezőgazdasági területekre, ami társadalmi-gazdasági kihívásokhoz vezet. A GeoAdat (partnereivel együtt) technológiai fejlesztésen dolgozik a helyi, regionális és nemzetközi felhasználói közösség számára. A jövőbeni fejlesztési lehetőségek a mezőgazdasági és/vagy takarmányozási fejlesztésekhez felhasználható, nem és alulhasznosított területek azonosítása.

Bővített tranzakciós kapacitás és szuperszámítógép elérhetőség

2023. március

A GeoAdat Kft. márciustól új, emelt szintű és kapacitású tárhellyel végzi az adatok feldolgozását a projektekben a magyar, német és EU vevők számára. Az azonnali (short term) tranzakciók végrehajtására közel 600 terabyte áll rendelkezésre, a nagy számításigényű feladatokhoz pedig egyedi megállapodás alapján szuperszámítógépet tudunk használni, mely jelenleg Közép-Európa egyik legkorszerűbb szuperszámítógépe. Az 5 petaflops teljesítményű Komondor névre keresztelt gép architektúráját tekintve a kapacitás mintegy négyötödét a GPU gyorsított partíció adja, de a rendszerben ezen kívül külön található tisztán CPU, valamint dedikált mesterséges intelligencia (MI) és Big Data partíció is.

Boldog születésnapot, GeoAdat!

Idén már 25 éve annak, hogy GeoAdat megkezdte működését a térinformatika területén azzal a céllal hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtson hazai és külföldi partnerei részére. Ez idő alatt kitartó munkával a piac egyik legjelentősebb szereplőjévé váltunk Magyarországon és Németországban egyaránt. Mindent megteszünk azért, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódjon. Ezt szép évfordulót kollégáinkkal közösen ünnepeltük meg.

15 éve tartó töretlen kapcsolat Saarland tartománnyal

Cégünk egyik legrégebbi megrendelője a Saar-vidéki Környezet-, Klímavédelmi és Mezőgazdasági Minisztérium. A 15 éves üzleti kapcsolat a közös agrárpolitikai (KAP)-hoz kapcsolódó adatfeldolgozási szolgáltatásokat tartalmazza, idéntől már a legújabb technológiai megoldások (AI, machine learning) bevonásával.

Ezévi feladataink része többek között a tartomány mezőgazdasági parcelláinak mezőgazdasági hasznosításának és a minimális mezőgazdasági tevékenységek automatizált meghatározása.

A folyamatosan bővülő fejlesztői csapat és a korábbi évek szakmai tapasztalata lehetővé teszik Saarland tartomány speciális és egyedi feladatainak magas szintű műszaki megvalósítását, amelyben szerepet kapnak a GeoAdat Kft. korábban kifejlesztett földmegfigyelési technológiai eljárásai és a legújabb fejlesztésű saját mobilapplikáció is.

Szabványosítottuk a fejlesztéseket

Cégünk 2005 óta az ISO 9001 minőségirányítási szabvány szerint működik, 2016-ban pedig bevezettük az ISO 27001-es információbiztonsági szabványt is, azóta a két rendszer integráltan működik. A növekvő és változó vevői igényeknek megfelelve a szabványok alkalmazási területét 2022-től kiterjesztettük a cég fejlesztési tevékenységére is. A novemberi, már fejlesztést is magában foglaló audit során az SGS Hungária auditorai megállapították, hogy a GeoAdat Kft. teljesíti a szabványkövetelményeket, és újabb 3 évre megkapta az erről szóló tanúsítványokat.